A tortához:
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 4 tojás
- 10 dkg darált mandula/dió
- csipet só
- magozott, felezett meggy
A csokikrémhez és a tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- (gyümölcs a tetejére)
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Az összetördelt étcsokoládét a felkockázott vajjal együtt gőz fölött összeolvasztjuk, majd félretesszük.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk az olvadt vajas csokit és a vaníliát, a darált mandulát/diót és meggyet, majd a tojáshabot is finoman összekeverjük.
- A masszát kivajazott 20 centis kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Az a jó, ha a közepén még egy kicsit lágy.
- A sütőből kivéve hagyjuk 20 percet hűlni, majd a peremet lecsatolva hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokikrémhez az étcsokoládét összetördeljük, gőz fölött felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a porcukrot, és időnként megkeverve hagyjuk pár percet dermedni. A csokitorta tetejére öntjük, elsimítjuk, gyümölccsel megszórjuk.
(Az eredeti receptet a Cook|ta oldalán találtam.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése