2014. január 9., csütörtök

Avokádókrém

Az avokádókrémmel az a probléma, hogy nehéz időzíteni. Az érettség/puhaság bizonytalansági tényező, nehéz pontosan eltalálni, mikorra lesz pont jó. És mikor lesz belül fekete, kívül közép-kemény. Vagyis használhatatlan. Vendégeknek ritkán szoktam avokádókrémet tervezni, ha mégis, mindig van B-verzió.
Az sem mindegy, milyen avokádóból készül. Sok kész krémet dobtunk már ki, mert keserű volt. Sosem jöttünk rá, mitől függ ez a keserűség, de most már nem kockáztatunk: mindig ezt a sötétzöld,  ragyás héjút keressük, ebben a típusban még nem csalódtunk.

Szóval a krém.
Botrányosan egyszerű: avokádót félbevágom, kikanalazom, kevés natúr joghurttal, citromlével, mustárral, sóval, frissen őrölt borssal összedzsamálom (ez a férjem szakkifejezése :-).
A legjobban pirítóssal szeretjük. Jól áll neki (látványra is) a snidling, az újhagyma.

Egyébként ez az avokádókrém is olyan kaja, hogy mindenki másképp csinálja.
Hozzávalókban is, meg az elkészítés módját illetően.
Lehet bele tenni majonézt, fokhagymát, tojást, bármit.
A fokhagyma elvileg kihagyhatatlan alkotóeleme az avokádókrémnek, szerintem teljesen elnyomja, nálunk soha nem kerül bele. Szerintünk minden további hozzávaló elvesz az avokádó eredeti ízéből. Mi pedig azt szeretjük...
Aztán van, aki robotgépben keveri, mi egyszerűen egy villával összetörjük.
Így kicsit rusztikus-darabos marad, nem homogén püré lesz belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csokoládétorta

  A tortához: 15 dkg étcsokoládé 10 dkg vaj 5 dkg cukor 1 teáskanál vanília-kivonat 4 tojás 10 dkg darált mandula/dió csipet só magozott, fe...