Narancs: hozzájutottunk 10 kg kezeletlen héjú narancshoz (most már második télen kis titkos luxusunk a kezeletlen héjú olasz narancs), amíg tart a szállítmány, mindent naranccsal eszünk :-)
Kakukkfű: betévedtünk a Metróba, egész más miatt persze (na jó, a salátának való menta miatt), és képtelenség volt ellenállni ennek a csodálatos, gyönyörű és fantasztikus illatú kakukkfűnek. Pedig ebben a tavaszi télben virul még mindig az erkélyen is a saját termesztésű is, de az sehol sincs ehhez képest. Sem magasságra, sem illatra, sem színre. Fűszernövény fetisiszta (is) vagyok, na.
Rozmaring, zsálya: az erkélyen virgonckodnak ők is.
Kacsa: csirkének indult, ez lett belőle.
Fokhagyma: na az kell mindenbe, ami a sütőbe megy. Egyszerűen bolondulunk a sülő fokhagyma illatáért. Meg a krémessé sült fokhagyma ízéért. Volt némi bizonytalanság, vajon a narancs és a fokhagyma kijönnek-e egymást, de jelentem: nagyon is.
És a "recept": tepsit kivajazni, a 4 db kacsacombot bele, mellé/rá kakukkfű, zsálya, rozmaring, fokhagyma, narancskarikák, fokhagymagerezdek, vajdarabkák. Só, frissen őrölt bors. Kevés víz aláönt, 160 fokos sütőben legalább 2 órát sül letakarva, aztán 200 fokon fólia nélkül pirulásig.
A mór saláta Jamie Oliver találmánya, most csak kicsit változtattam rajta:
- alma (gyufaszál méretűre aprítva)
- sárgarépa (szintén gyufaszál)
- hónapos retek (felkarikázva)
- tahini *
- mazsola (na itt van eltérés, túl édeskésnek éreztem, ezért nálunk aszalt vörösáfonya ment bele)
- olivaolaj
- vörösborecet (kellene itthon lennie, de nem találtam meg, viszont a balzsamecetet igen, így az ment)
- friss mentalevél darabokra tépkedve
- pirított szezámmag
Jamie az összes hozzávalót beledobja egy nagy tálba, aztán összekeveri. Én ezt nem vállaltam, tekintettel a tahini halmazállapotára, először a tahinit, ecetet, olajat alaposan összekevertem a tál alján, utánaküldtem az alma-répa-retek-et, és azon merengtem, milyen jól menne hozzá a zellerszár is. Legközelebb.
Tapasztalat: a narancs a tetején keményre sül. Viszont az a narancskarika, amelyik lesüllyedt a kacsa alatti lébe - na az héjastul valami isteni krémes-puhára főtt.
* A tahini finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak. Én a Culinaris-ban vettem.
A sör kivételesen nem alapanyag :-) |
És a bor sem. Viszont az anyám azt hallotta valahol, hogy napi 2 dl fehérbor megvéd az influenza ellen.
Mondjuk, erre befizetek, de legalább legalizálja a napi rendszeres borfogyasztást :-)))
Hozzávalók Hemző Károly utánérzéssel
werk :-)
Nagyon jók a képek, direkt megjön az ember étvágya a látványtól!
VálaszTörlésApád