2014. január 19., vasárnap

Kakukkfüves-narancsos kacsacomb mór salátával

Ez is egy olyan vacsora volt, amiben semmi tervszerűség nem volt, csak úgy egymás mellé rendeződtek önkényesen az alapanyagok, és ez lett belőle.

Narancs: hozzájutottunk 10 kg kezeletlen héjú narancshoz (most már második télen kis titkos luxusunk a kezeletlen héjú olasz narancs), amíg tart a szállítmány, mindent naranccsal eszünk :-)

Kakukkfű: betévedtünk a Metróba, egész más miatt persze (na jó, a salátának való menta miatt), és képtelenség volt ellenállni ennek a csodálatos, gyönyörű és fantasztikus illatú kakukkfűnek. Pedig ebben a tavaszi télben virul még mindig az erkélyen is a saját termesztésű is, de az sehol sincs ehhez képest. Sem magasságra, sem illatra, sem színre. Fűszernövény fetisiszta (is) vagyok, na.

Rozmaring, zsálya: az erkélyen virgonckodnak ők is.

Kacsa: csirkének indult, ez lett belőle.

Fokhagyma: na az kell mindenbe, ami a sütőbe megy. Egyszerűen bolondulunk a sülő fokhagyma illatáért. Meg a krémessé sült fokhagyma ízéért. Volt némi bizonytalanság, vajon a narancs és a fokhagyma kijönnek-e egymást, de jelentem: nagyon is.

És a "recept": tepsit kivajazni, a 4 db kacsacombot bele, mellé/rá kakukkfű, zsálya, rozmaring, fokhagyma, narancskarikák, fokhagymagerezdek, vajdarabkák. Só, frissen őrölt bors. Kevés víz aláönt, 160 fokos sütőben legalább 2 órát sül letakarva, aztán 200 fokon fólia nélkül pirulásig.

A mór saláta Jamie Oliver találmánya, most csak kicsit változtattam rajta:

- alma (gyufaszál méretűre aprítva)
- sárgarépa (szintén gyufaszál)
- hónapos retek (felkarikázva)
- tahini *                
- mazsola (na itt van eltérés, túl édeskésnek éreztem, ezért nálunk aszalt vörösáfonya ment bele)
- olivaolaj
- vörösborecet (kellene itthon lennie, de nem találtam meg, viszont a balzsamecetet igen, így az ment)
- friss mentalevél darabokra tépkedve
- pirított szezámmag

Jamie az összes hozzávalót beledobja egy nagy tálba, aztán összekeveri. Én ezt nem vállaltam, tekintettel a tahini halmazállapotára, először a tahinit, ecetet, olajat alaposan összekevertem a tál alján, utánaküldtem az alma-répa-retek-et, és azon merengtem, milyen jól menne hozzá a zellerszár is. Legközelebb.

Tapasztalat: a narancs a tetején keményre sül. Viszont az a narancskarika, amelyik lesüllyedt a kacsa alatti lébe - na az héjastul valami isteni krémes-puhára főtt.

* A tahini finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak. Én a Culinaris-ban vettem.

A sör kivételesen nem alapanyag :-)


És a bor sem. Viszont az anyám azt hallotta valahol, hogy napi 2 dl fehérbor megvéd az influenza ellen.
Mondjuk, erre befizetek, de legalább legalizálja a napi rendszeres borfogyasztást :-)))
Hozzávalók Hemző Károly utánérzéssel



werk :-)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jók a képek, direkt megjön az ember étvágya a látványtól!
    Apád

    VálaszTörlés

Csokoládétorta

  A tortához: 15 dkg étcsokoládé 10 dkg vaj 5 dkg cukor 1 teáskanál vanília-kivonat 4 tojás 10 dkg darált mandula/dió csipet só magozott, fe...